Švajčiarsko 2. časť │Swiss Hospitality Academy

Prekrásne prostredie, milí ľudia, výborný program, skúsenosti, noví kamaráti, skvelé ubytko a dobré jedlo. To všetko vystihuje náš pobyt vo švajčiarskej hotelovej škole Swiss School of Tourism and Hospitality v meste Passug.

15615_987881111262744_2396022806481960445_n

Zdroj: Autor / STTH Passug – Švajčiarsko

Po rozhodnutí vycestovať na stáž do Švajčiarska som si myslela, že ten najťažší krok mám za sebou. Nie! Mýlila som sa. Bol to síce podstatný krok, ale nie najťažší.

Bola som v treťom ročníku bakalárskeho štúdia a okrem opletačiek s bakalárkou ma 25. mája čakali štátnice. S hrôzou som zistila, že nič nestíham. Moja konzultantka mi oznámila, že by som mala ísť radšej na júnový termín štátnic, pretože sa budem môcť viac venovať svojej práci. Skoro som odpadla. 13. júna som mala byť síce ešte v škole, ale v inej krajine. Všetko nakoniec dobre dopadlo. 11. júna som sa rozlúčila s rodičmi, bratom, kamarátmi a priateľom a uplakaná odcestovala do neznáma. Pocity strachu zmierňovala kamarátka Miška – moja spolubojovnica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdroj: Autor / STTH Passug – Švajčiarsko

Po náročnej ceste sme prekročili hranice Švajčiarska. „Narnia…“ – prvé čo mi napadlo pri zastávke v krajine helvétskeho kríža. Mala som pocit, že som vstúpila do čarovnej bubliny, kde je všetko skvele usporiadané a všetci majú svoje miesto. Prekrásna príroda, typické domčeky s drevenými okenicami, jednotná architektúra, usmiati ľudia, bicykle, zeleň a nesmela chýbať švajčiarska zástava v každom druhom dvore. No niečo prekrásne. V tej chvíli som však ešte netušila, že to nie je to najkrajšie, čo som tu mohla vidieť.

„Tak dámy, Passug – konečná!“ – oznámil veselý chlapík za volantom a ja som skoro odpadla od stresu. Ešteže som sedela. A je to tu. Vystúpili sme z auta pred veľkou školou, kde nebolo príliš rušno, keďže sme sa nachádzali v lese. Rozlúčili sme sa so šoférom, ktorý nám prízvukoval, že teraz sa síce bojíme, ale ešte aby sme tam neostali. Nebol ďaleko od pravdy.

Okrem svojich kufrov sme pozbierali aj posledné zvyšky našej odvahy a vošli dnu. „Sme tu správne? Vyzerá to ako hotel…“ – smiali sme sa s Miškou až do chvíle, kým k nám nepristúpil jeden zo zástupcov školy a nespustil na nás spŕšku nemeckých slovíčok. Dostali sme kľúče od našich izieb a základné pokyny. Nebývali sme spolu, ale každá mala vlastnú izbu. Prvý dojem – výborný. Naozaj krásne prostredie a my sme v ňom mohli stráviť dva týždne.

IMG_1382

Zdroj: Autor / STTH Passug – Švajčiarsko

V škole nás bolo asi 40 stážistov nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska a Litvy. Bolo milé stretnúť nových milých ľudí z rôznych krajín. Základnou podmienkou fungovania bola komunikácia v nemčine.

IMG_2779_1

Zdroj: Autor / STTH Passug – Švajčiarsko

Mali sme naozaj nabitý program. Rozdelili nás do tried a okrem vyučovanej teórie sme mali aj veľa praxe, aby nám predviedli, ako funguje pohostinstvo vo Švajčiarsku. Prestieranie, uvítanie, objednávanie, vínny servis, obsluha, príprava rôznych druhov káv, komunikácia v tíme a množstvo vecí, ktoré sa nám za dva týždne snažili predviesť, aby nám uľahčili fungovanie vo vybranom podniku. Mali sme možnosť si vyskúšať aj niekoľko funkcií. Či už pomocníka v kuchyni, obsluhujúceho alebo šéfa servisu. Okrem intenzívneho študijného programu sme absolvovali aj

10420356_1151320721551995_1743917597022464929_n

Zdroj: Autor / STTH Passug – Švajčiarsko

niekoľko zaujímavých výletov v okolí (čokoládovňa, syráreň, vinárstvo) a mali sme čas aj na neformálnu zábavu pri dobrej hudbe alebo grile. Učitelia boli veľmi milí, pristupovali k nám rovnocenne a bola s nimi naozaj zábava. Okrem pracovných a študijných skúseností sme mali možnosť každý deň ochutnať rôzne druhy jedál. Švajčiarske špecialitky, ale aj jedlá medzinárodnej kuchyne a desiatky skvelých dezertov. Až tu som zistila, ako neznášam krevety. Keď predo mňa naservírovali krevetový kokteil s avokádom, mala som čo robiť, aby som to zvládla. A to ešte nehovorím o ich tradičnej bratwurst, na ktorú keď si ešte dnes spomeniem, obracia mi žalúdok. Nepríjemnosti však vyvážili neskutočnými dezertami, pri ktorých sa každému milovníkovi sladkého zbiehali slinky.

Samozrejme, škola však nebola len o tomto. Pobyt vo Swiss Hospitality Acadamy mi dal oveľa viac. Hlavný účel bol stlmiť náš kultúrny šok z nového prostredia. Musím povedať, že bol splnený.

Dva týždne však ubehli ako voda a bol čas ísť ďalej. O tom ako pokračoval môj pobyt vo Švajčiarsku a čo všetko ma čakalo kým som sa dostala do Hotela Alpenruh sa dočítate v ďalšom článku. Nenechajte si ho ujsť!

Natalka

Natalka

Som študentka 2. ročníka inžinierskeho štúdia na Ekonomickej fakulte UMB v Banskej Bystrici v odbore cestovný ruch. Už môj odbor predpovedá moju záľubu v cestovaní, ale aj v gastronómii a hoteliérstve. A od dnes? Od dnes sa s Vami delím aj o svoje cestovateľské zážitky ;)

You may also like...

2 komentáre

  1. 28. mája 2016

    […] deň v škole v Passug. Smútok, slzy, zmätok, strach. To všetko vystihuje pocity, ktoré nám vírili v hlave. Po […]

  2. 22. júna 2016

    […] ten deň – 12. október. Idem domov. Naozaj neverím, že to tak ubehlo. Lúčenie doma, Swiss Hospiatlity Academy. Zdá sa mi, že to bolo včera, keď som sa po siedmich prestupoch dostala konečne do cieľa. Aj […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ochrana proti spamu *

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close